RSS-лента

 
Новости
Пресс-релизы




12- річна школа – новації географічної та історичної освіти.

Перший в Україні навчально-методичний сайт з інтерактивними функціями (http://www.osvitanet.com.ua)

На базі сучасних web- та геоінформаційних технологій ІПТ вперше в Україні створений інтернет-ресурс з інтерактивними функціями для перегляду, тестування, масштабуванню карт та ілюстрацій, текстів, що містить більше 650 карт, 1000 ілюстрацій та інших матеріалів, що забезпечують методичне наповнення вивчення географії та історії, згідно з програмами МОН України. Інтернет-ресурс дозволяє використовувати атласи, підручники та інші матеріали в будь-якій точці Світу, де є доступ до мережі Інтернет. Більш широкі можливості доступу до навчальних інтернет-ресурсів, що їх надає запропонований сайт, мають заохочувати користувачів до пошуку більш ефективних методик викладання предметів та підвищують ефективність процесу навчання в цілому.

У 2000 році в Україні було прийнято концепцію розвитку дистанційної освіти, затверджену Постановою МОН України, що ставила завдання розширення доступу до всіх рівнів освіти на основі використання комунікаційних інформаційних технологій.

Втім, не зважаючи на серйозні зусилля, можна констатувати, що за 9 років реалізації програми дистанційного навчання для вищих навчальних закладів з’явились системи дистанційного навчання, але для середньої школи таких розробок недостатньо. Особливо це стосується таких ілюстративно-насичених предметів, як географія та історія.

Перед спеціалістами Інституту передових технологій (ІПТ) була поставлена задача створення інтернет-ресурсів з інтерактивними функціями з географії, історії та інших предметів, як для школярів і студентів, так і з методичним наповненням для викладацького складу. Все це має полегшити навчання та підвищити його ефективність.

Інтернет-ресурс osvitanet.com.ua реалізовано з використанням багатьох сучасних технологій в сфері web-програмування і web-картографії. Програмні рішення були виконані на мові PHP 5, динамічні складові реалізовані завдяки JavaScript 1.8 . Також при реалізації декількох модулів була використана технологія Smarty.

Особливу увагу було приділено інтерактивним версіям електронних атласів і інтерактивним картам, зокрема, на забезпечення в інтерактивних інтернет-версіях електронних атласів таких функцій, як масштабування, перегляд карт, планів, супутніх текстів, ілюстрацій до розділів та відеосюжетів, а також можливості відображення легенд карт та виводу зображень та текстів на друк.

Однією з головних задач створеного Web-ресурсу було комплексне наповнення якісним навчально-методичним матеріалом, що відповідає вимогам діючих програм з географії, всесвітньої історії та історії України.

Наповнення представлено по кожному класу - від підручника з географії, або історії з ілюстраціями до окремих (стінних) карт, ілюстрацій, атласів, методичних рекомендацій, розробок уроків. А додаткова інформація знаходиться в розділах: бібліотека ресурсів, демоверсії наявних та запланованих електронних ресурсів (підручників, атласів тощо), інтерактивних карт, тестування, публікацій та гостьової книги зі зворотнім зв’язком.

На сайті представлено підручники таких відомих авторів, як В.Бойко, С.Міхелі та інші (географія), О.Гісем та О.Мартинюк (історія). Практично всі підручники мають відповідні грифи МОН України. Інтернет-версії підручників є повноцінними навчальними посібниками з текстами, картами, ілюстраціями, контрольними запитаннями, термінами та поняттями, тощо. У подальшому розробники сайту планують залучати до співпраці й інших фахівців з географії та історії.

Атласи з географії та історії, розміщені на сайті, розроблені Інститутом передових технологій, та мають відповідні грифи МОН України. Так, тільки з географії, це більше ніж 300 карт і понад 350 карт зі всесвітньої історії та історії України, а добірка ілюстрацій перевищує 1000 зображень. Інтернет-версії атласів підтримують більшість сервісних та інтерактивних функцій свого CD-аналога , за винятком можливості оформлення карт та мережевих функцій. Незначне зниження якості карт та ілюстрацій на сайті обумовлене необхідністю забезпечення швидкого завантаження ресурсів користувачем з невисокою пропускною здатністю Інтернет.

Для виконання домашніх робіт в частині атласів надаються і контурні карти, які можуть бути роздруковані або оформленні безпосередньо в ПК користувача .

На сайті є доступ до аналогів стінних карт з географії та історії, які можуть використовуватись в класі з проектором або мультимедійним обладнанням за традиційними методиками викладання. Ці карти можуть бути використані і при підготовці до уроків.

Для більш детального вивчення окремих регіонів на сайті є зразки інтерактивних карт, забезпечується можливість їх масштабування, виконання деяких запитів, наприклад, відключення тематичних шарів або пошуку адміністративно-територіальних одиниць.

Бібліотека ресурсів – це розділ сайту, який містить допоміжні матеріали, пов’язані з географією та історією, і який буде постійно поповнюватись. На теперішній час тут представлені космознімки, старовинні карти, тривимірні моделі та матеріали для створення геоінформаційних систем. Ці ресурси можуть знадобитися як вчителям, так і учням та студентам для написання рефератів, курсових, тощо.

В розділі демоверсій встановлено демоверсії підручників, атласів та інших ресурсів для попереднього ознайомлення з їх функціями та представлено презентації з можливостями вказаних ресурсів.

Розділ з методикою включає різноманітні матеріали щодо використання інтернет-версій атласів, підручників та інших матеріалів сайту. Тут також представлено розробки уроків та інші методичні матеріали, розраховані, в основному, на вчителів.

Розділ тестування включає методики самотестування за конкретними темами і в подальшому він буде розширюватися до аналогів зовнішнього незалежного тестування по тому чи іншому курсу.

Публікації на сайті стосуються різних аспектів використання електронних ресурсів, нових розробок та цікавих статей з географії та історії.

Традиційні розділи гостьова книга та зворотній зв'язок мають за мету підтримувати постійний зв'язок з користувачами задля отримання інформації щодо використання ресурсів сайту.

Глобуси. До нового навчального року Інститут налагодив випуск нових фізичних та політичних глобусів діаметром 32 та 21 см за новою пластико-паперовою технологією, що знизило їх вартість, збільшило координатну точність, зробило їх більш яскравими і різноманітними. Це було досягнуто за рахунок цифрової геоінформаційної обробки кожного сегменту глобуса з використанням технічних прийомів, що виводять Україну до трійки країн-лідерів за технологіями виготовлення цього виду картографічної продукції. Глобуси мають відповідні грифи МОН України.

Атласи. До нового навчального року Інститутом були перевидані, згідно з програмою 12-річної школи, атласи для 9 класів з географії та історії, а також контурні карти до них. Так, у атласі з географії зроблені нові карти, що відображають зовнішньоекономічний потенціал, інвестиційну привабливість регіонів, а також додано

новий розділ "Соціальна сфера і соціальне забезпечення". В атласі з історії України є нова карта, що ілюструє події 40-х рр.. ХІХ ст.. на західноукраїнських землях.

События, мнения, комментарии

Смотрите также

Panda Security Украина и «1С Украина» подписали дистрибьюторский договор
День Знаний на WAP-портале МТС
Тариф «Простой МТС», или как общаться, не пополняя счет
Всего за 4 часа национальный оператор связи «Украинские новейшие телекоммуникации» (ТМ UNTC) развернул pre-WiMax сеть для Greencubator EnergyCamp в районе, где нет кабельных сетей!
Aflex software заключила дистрибуторское соглашение с компанией MERLION
NXP представляет новую микросхему считывателя смарт-карт для растущего рынка платного телевидения
Компания SI BIS открывает IT-Школу для Руководителей
Официальное открытие сайта Osvita.com.ua отмечено запуском 4-х новых разделов
Стартовала широкомасштабная акция компании ESET «Три по цене одной»
eToken сертифицирован ФСТЭК для защиты персональных данных

© ITware 2000-2016