Бесперебойный бизнес EDGE-CORE активизируется на телеком-рынке Украинский рынок ПК: квартальное замедление


RSS-лента

 
Новости
Пресс-релизы

Поиск по компаниям

 
Расширенный поиск

Поиск по сайту

 
Расширенный поиск


Архив пресс-релизов

 

2002 г
2003 г
2004 г
2005 г
янв фев мар апр
май июн июл авг
сен окт ноя дек

декабрь

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
2006 г
2007 г

    


    





http://icc.com.ua
© ICC. Перепечатка допускается
только с разрешения .





  

Пресс-релизы

 

15 декабря 2005 г

Інформація щодо Реєстру виробників і розповсюджувачів програмного забезпечення

Проблема неправомірного використання комп’ютерних програм в Україні стоїть надзвичайно гостро. З цією метою Уряд України взявся за вирішення проблем, що виникають у зв’язку з високим рівнем піратства і зробив конкретні практичні кроки на цьому шляху починаючи саме з державних органів.

В Україні як і в усьому світі з розвитком інформаційно-комунікаційних технологій досить гостро постала проблема права власності на один із найцінніших на сьогодні ресурсів – інтелектуальну власність – власність створену творчою працею людини. Серед об’єктів інтелектуальної власності одним з найбільш неоднозначних залишаються комп’ютерні програми. В Україні, згідно чинного законодавства, комп’ютерні програми є об'єктом авторського права й охороняються як літературні твори. І хоча з законодавчої точки зору захист комп’ютерних програм в Україні відповідає вимогам, прийнятим в світі, реальний стан речей залишає бажати кращого.

Проблема неправомірного використання комп’ютерних програм в Україні стоїть надзвичайно гостро. Зрозуміло, що основними причинами широкого використання в країні неліцензійних комп’ютерних програм є несприятливі умови розвитку ринку інформаційних технологій, відсутність негативного ставлення у суспільстві до нелегального використання програмного забезпечення та неспроможність більшої частини населення придбати легальне програмне забезпечення через його високу вартість, проте незважаючи на ці причини, які мають об’єктивне підґрунтя, ситуація потребує рішучого виправлення. І саме органи державної влади повинні стати позитивним прикладом такого правомірного використання програмного забезпечення для усього нашого суспільства.

З цією метою Уряд України взявся за вирішення проблем, що виникають у зв’язку з високим рівнем піратства і зробив конкретні практичні кроки на цьому шляху починаючи саме з державних органів.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15.05.2002 р. № 247-р, затверджено “Концепцію легалізації програмного забезпечення та боротьби з нелегальним його використанням”, яка визначила основні наукові та практичні заходи спрямовані на встановлення ефективної системи правової охорони програмного забезпечення, розвитку і вдосконалення ринку програмних продуктів. Власне легалізація представляє собою комплекс заходів спрямований на припинення використання контрафактного програмного забезпечення, перехід на використання ліцензійного програмного забезпечення і розбудову вітчизняної індустрії та ринку програмного забезпечення, що є стратегічною метою і кінцевим завданням усіх заходів з легалізації.

На досягнення цієї мети, зокрема, спрямовано і створення Реєстру виробників і розповсюджувачів програмного забезпечення, ведення якого провадить Державний департамент інтелектуальної власності. Цей Реєстр покликаний забезпечити усім користувачам програмного забезпечення, в тому числі органам державної влади, бюджетним установам і організаціям, достовірні дані про діяльність суб’єктів підприємницької діяльності, які пропонують їм для придбання програмні продукти, та встановити правомірність таких пропозицій.

Внесення суб’єктів господарювання до Реєстру відбувається на підставі їх заяв і пакета документів, що підтверджують правомірність діяльності заявників у галузі виробництва та (чи) розповсюдження програмного забезпечення. Зазначені документи мають містити відомості про суб’єкта господарювання, які в своїй сукупності можуть бути підтвердженням того, що заявник на легальних підставах виробляє та (або) реалізує програмне забезпечення на території України.

Крім того, наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 02.06.03 № 141 внесені зміни до “Положення про порядок створення та головні функції тендерних комітетів щодо організації та здійснення процедур закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти”, затвердженого наказом Міністерства економіки України від 26.12.2000 № 280, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 16.01.2001 за № 20/5211: А саме підпункт 2.6 доповнено абзацом такого змісту: “У разі здійснення закупівлі засобів програмного забезпечення тендерний комітет в обов'язковому порядку включає в тендерну документацію вимогу щодо надання учасниками процедури закупівлі копії довідки Державного департаменту інтелектуальної власності про внесення учасника процедури закупівлі до Реєстру виробників та розповсюджувачів програмного забезпечення і дійсності прав цього суб'єкта реєстрації (учасника процедури закупівлі) на період проведення тендера”.

Таким чином, в разі проведення тендерних закупівель програмного забезпечення (або комп’ютерного обладнання з встановленим програмним забезпеченням) та усунення можливості придбання неліцензійних програмних продуктів, державний орган чи бюджетна організація отримують достовірну інформацію про постачальників, які на законних підставах займаються розповсюдженням або є законними правовласниками програмних продуктів, та внесені до Реєстру виробників та розповсюджувачів програмного забезпечення.

В такому випадку державний орган чи бюджетна організація, які оголосили тендер, надсилають запит про надання довідки стосовно реєстрації постачальників, які подали заяву на участь у тендері, і дійсності такої реєстрації на час проведення тендеру. Запит складається у довільній формі із зазначенням повної назви суб’єктів господарювання і їхніх ідентифікаційних кодів і подається до Держдепартаменту за адресою: вул. Урицького, 45, Київ-35, МСП, 03680.

Достовірну інформацію про постачальників, які на законних підставах займаються розповсюдженням або є правовласниками програмних продуктів, та внесені до Реєстру виробників та розповсюджувачів програмного забезпечення, можуть отримати будь-які суб’єкти господарювання незалежно від форм власності, які вирішили придбати комп’ютерні програми. Для цього необхідно направити до Держдепартаменту вищезазначений запит і отримати довідку про наявність реєстрації і дійсності її на момент закупівлі програмного забезпечення.

Джерело: ДП "Український інститут промислової власності" (Укрпатент)

версия для печати


SMS

 

Сообщите коллегам о последних новостях, пресс-релизах и сведениях из Каталога компаний через наш SMS-гейт.


Смотрите также в рубрике Отраслевые нормы и прецеденты

 

9 июля 2007 г

 • ЛЕТОГРАФ объявляет о начале совместных работ с Акционерным Банком «ПИВДЕННЫЙ»

3 июля 2007 г

 •  Правительство Москвы утверждает Положение о Головном Удостоверяющем Центре

15 мая 2007 г

 •  E-generator создал лечебно-профилактическую социальную сеть

20 апреля 2007 г

 • Представник Асоціації ІТ-дистриб’юторів увійшов до складу НТР НПІ

23 июня 2006 г

 • Национальный производитель дал отпор «пиратам» с Петровки

9 июня 2006 г

 • ВОЛЯ выполнит любое требование закона

3 апреля 2006 г

 • Нове законодавство у сфері телекомунікацій є загрозою для ринку та прав людини

24 марта 2006 г

 • «ВОЛЯ» в связи со вступлением в действие Закона Украины «О телевидении и радиовещании» внедряет новый «Универсальный» перечень программ кабельного телевидения

8 декабря 2005 г

 • Відкритий лист ІнАУ Президенту України

7 декабря 2005 г

 • Заява UMC з приводу видачі ВАТ «Укртелеком» ліцензії на мобільний зв’язок третього покоління без проведення конкурсу

Реклама

 


Рубрики

 

© ITware 2000-2007