RSS-лента

 
Новости
Пресс-релизы

Поиск по компаниям

 
Расширенный поиск
Обзоры сети

Архив пресс-релизов

 

2002 г
2003 г
2004 г
2005 г
2006 г
2007 г
2008 г
2009 г
янв фев мар апр
май июн июл авг
сен окт ноя дек

февраль

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
2010 г
2011 г
2012 г
2013 г







© ICC.  Перепечатка допускается

только с разрешения .

Пресс-релизы

 

24 февраля 2009 г

ПРЕС-РЕЛІЗ щодо створення Фонду універсальних послуг

Національною комісією з питань регулювання зв’язку України до Верховної Ради України подано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Цей законопроект, в основному, стосується створення Фонду універсальних телекомунікаційних послуг і спрямований на забезпечення державної гарантії на отримання універсальних телекомунікаційних послуг населенням за доступними регульованими цінами на всій території країни. До універсальних телекомунікаційних послуг відносяться підключення до мережі та отримання послуг місцевого телефонного зв’язку, а також виклик служб екстреного виклику. До того ж запропоновано віднести до універсальних послуг доступ до мережі Інтернет в учбових закладах, бібліотеках, лікарнях, в пунктах колективного користування послугами доступу до мережі Інтернет в сільській місцевості, а також зняти обмеження щодо їх надання за допомогою технології безпроводового доступу.

Статистика свідчить, що кількість не телефонізованих малонаселених пунктів становить понад 2 тис. В таких населених пунктах проживають 0,5 мільйони осіб, що становить понад 170 тис. домогосподарств, крім того, слід врахувати ще організації та підприємства. Складна ситуація із телефонізацією спостерігається на всій території країни. Найбільша кількість населених пунктів, які не мають доступу до телекомунікаційних мереж, знаходиться в Донецькій (313), Сумській (311), Дніпропетровській (223), Луганській (203), Кіровоградській (193), Миколаївській (156), Полтавській (127), Одеській (113) та Львівській (112) областях.

Всього, з врахуванням існуючої черги на встановлення телефону, необхідно встановити 1,2 млн. телефонів. Вартість встановлення 1-ого телефону складає близько 200 дол. США. Таким чином, у бюджеті країни необхідно передбачити додаткові витрати у розмірі 2 млрд. гривень, що на сьогодні є нереальним.

Згідно з законопроектом, проблему дефіциту доступу до універсальних послуг запропоновано вирішити шляхом утворення Фонду універсальних телекомунікаційних послуг як спеціального фонду у складі Державного бюджету України за рахунок збору у вигляді цільової надбавки до тарифу на телекомунікаційні послуги (у розмірі 3 % вартості наданих послуг без урахування ПДВ), який будуть сплачувати оператори і провайдери телекомунікацій.

Слід зазначити, що Україна не є першою у створенні таких фондів. Такі фонди діють у багатьох країнах світу, зокрема, у США, Канаді, Італії, Іспанії, Португалії, Франції, Німеччині, Данії, Австрії, Бельгії, Нідерландах, Росії, Білорусі, Узбекистані та багатьох інших країнах.

Аналогічні Фонди, які довели свою ефективність, створено в Україні у 2003 та 2005 роках, відповідно у сферах електричної та теплової енергії і газопостачання.

Законопроектом визначено, що кошти Фонду спрямовуються виключно на відшкодування збитків від надання універсальних телекомунікаційних послуг, в першу чергу в сільській, гірській місцевостях та депресивних районах (пізніше буде можливим компенсувати витрати на модернізацію застарілого обладнання).

У разі отримання доходів від надання телекомунікаційних послуг в обсязі, не меншому за 2008 рік, прогнозний обсяг надходжень до Фонду становитиме понад 900 млн. грн. на рік, що дозволить щорічно компенсувати збитки від будівництва нових та утримання збиткових мереж. Щорічно, збитки від надання послуг сільського телефонного зв’язку лише у ВАТ «Укртелеком» складають понад 500 млн. грн.

Попередні економічні розрахунки вказують на те, що запровадження збору суттєво не вплине на підвищення тарифів на телекомунікаційні послуги - розмір надбавки складає лише 3 %. Натомість, в країні буде забезпечений розвиток телекомунікацій, що дозволить отримувати додаткові доходи операторам телекомунікацій та відповідно збільшувати відрахування до бюджетів усіх рівнів.

При застосуванні цього механізму побудувати нові мережі та розширити існуючі повністю можливо приблизно за 5 років і таким чином задовольнити потреби населення у телефонізації невеликих міст та сільської місцевості.

Після прийняття Верховною Радою зазначеного проекту, НКРЗ із залученням відповідних міністерств і відомств, опрацює питання щодо створення підзаконних актів (Порядок створення Фонду, Механізм справляння збору до Фонду, Конкурсні умови на будівництво мереж, Порядок відшкодування збитків операторам), на підставі яких буде запроваджено механізм функціонування Фонду універсальних послуг.

Прес–служба НКРЗ

версия для печати


SMS

 

Сообщите коллегам о последних новостях, пресс-релизах и сведениях из Каталога компаний через наш SMS-гейт.


Смотрите также

 

17 октября 2013 г

 • В Киеве завершился Международный научно-технологический форум «Наука. Инновации. Технологии – 2013»
 • Впервые в Киеве будет проведен глобальный курс для начинающих предпринимателей Earlydays

16 октября 2013 г

 • Украинские предприниматели выходят на международный рынок с помощью Windows Azure
 • Бионические разработки Festo – инвестиции в будущее

15 октября 2013 г

 • Компании тратят $1,5 млн в год на покупку поддельных наклеек на компьютеры

11 октября 2013 г

 • Відбувся 4-й Український форум з управління Інтернетом IGF-UA
 • В Киеве прошла Региональная конференция ENOG 6/RIPE NCC
 • Графические процессоры ускоряют пошив плаща-невидимки
 • Mail.Ru Group оштрафовали за отказ нарушить тайну переписки
 • Количество Android-смартфонов в сети «Киевстар» превысило 2 млн

Реклама

 

Рубрики

 


© ITware 2000-2013