RSS-лента

 
Новости
Пресс-релизы

Поиск по компаниям

 
Расширенный поиск
Обзоры сети

Архив пресс-релизов

 

2002 г
2003 г
2004 г
2005 г
2006 г
2007 г
2008 г
2009 г
янв фев мар апр
май июн июл авг
сен окт ноя дек

июнь

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
2010 г
2011 г
2012 г
2013 г







© ICC.  Перепечатка допускается

только с разрешения .

Пресс-релизы

 

3 июня 2009 г

Шахраї в телекомунікаційних мережах

Як фахівці Українського державного центру радіочастот виявляють порушення порядку маршрутизації міжнародного телефонного трафіку, а винні в цьому ділки притягуються до кримінальної відповідальності

Впровадження новітніх технологій в галузі телекомунікацій призвело і до появи нових видів злочинів, зокрема при наданні телекомунікаційних послуг, не чистими на руку ділками. Дедалі такі шахрайські дії не тільки частішають, але й стають більш нахабними і витонченими. Втручання ж в роботу будь-якого мобільного оператора зв’язку, як відзначив нещодавно Голова СБУ Валентин Наливайченко, є економічно небезпечним злочином. За деякими кримінальними справами, злочинці щомісяця отримували до 1 млн доларів прибутку (за несанкціоноване використання мереж інших операторів).

Нещодавно, наприклад, фахівцями Дніпропетровської філії Українського державного центру радіочастот під час проведення вимірювання параметрів телекомунікаційної мережі одного з мобільних операторів міста Дніпропетровська викрито факти надання послуг міжнародного телефонного зв’язку споживачем оператора без відповідної ліцензії. Крім того, зв’язок здійснювався з порушенням встановленого порядку маршрутизації телефонного трафіку.

Оскільки в цих діях були виявлені ознаки правопорушень, передбачені статтею 361 Кримінального Кодексу України, начальник філії надав відповідні матеріали до УСБ України в Дніпропетровській області. В ході проведення спільних заходів з правоохоронними органами виявлено і вилучено діючий програмно-апаратний комплекс, що призначався для реалізації функції шлюзу ІР-телефонії. За фактом порушено кримінальну справу.

Схожі протизаконні дії припинено у Львові та Сімферополі. В першому випадку фахівці Львівської філії УДЦР при проведенні вимірювань мережі оператора встановили факти направлення вхідного міжнародного телефонного трафіку з порушенням порядку його маршрутизації споживачем. У другому ж випадку спеціалісти Кримської філії УДЦР виявили надходження міжнародного телефонного трафіку з обладнання одного приватного підприємства на телекомунікаційну мережу загального користування міста Сімферополя з порушенням встановленого порядку його маршрутизації.

В обох випадках за матеріалами перевірок порушені кримінальні справи...

На превеликий жаль, подібні протизаконні дії стали досить поширеним явищем. Шахраїв в телекомунікаційних мережах, як кажуть, спіймано на гарячому у Вінниці, Луганську, Чернігові... І цей список можна продовжити. Споживачі телекомунікаційних послуг та деякі оператори телекомунікацій, несанкціоновано завершуючи міжнародний та міжміський телефонний трафік на телефонну мережу загального користування України, а, простіше кажучи, підміняючи міжнародні дзвінки на міські і відповідно заробляючи на різниці тарифів, наносять суттєві збитки державному бюджету і операторам телекомунікацій.

Між тим, оператори, які на основі відповідних ліцензій беруть участь в єдиному технологічному процесі з надання послуг міжнародного і міжміського телефонного зв’язку, у разі виявлення порушень порядку маршрутизації викликів, зобов’язані вживати заходів щодо дотримання встановленого порядку маршрутизації. Починаючи з технічних обмежень в обробці викликів, що направляються з порушенням встановленого порядку, а також застосовуючи інші міри щодо надійного функціонування своїх телекомунікаційних мереж з дотриманням вимог нормативних документів у сфері телекомунікацій, включаючи вимірювання параметрів власних телекомунікаційних мереж.

Такі вимірювання, до речі, можуть проводитися як самостійно оператором телекомунікацій так і з залученням ним на договірній основі інших суб’єктів господарювання за умов, якщо цей суб’єкт має право, за погодженням з НКРЗ, проводити вимірювання параметрів телекомунікаційних мереж, а також має атестат акредитації, необхідне обладнання та кваліфікованих фахівців з досвідом роботи.

Треба зазначити, що таким вимогам на цей час відповідає Український державний центр радіочастот. За результатами проведених спеціалістами центру вимірювань складаються протоколи, що враховуються під час розгляду судових справ. Крім того, фахівці УДЦР можуть виступати в якості свідків та незалежних експертів при розгляді в правоохоронних органах справ щодо порушень порядку маршрутизації телефонного трафіку.

До речі, за незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, систем та комп’ютерних мереж згідно із статтею 361 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність аж до позбавлення волі. У минулому році, наприклад, УДЦР по 8 випадках виявлених порушень на мережах зв’язку документи були направлені до СБУ. За іншими фактами порушень, за протоколами вимірювань УДЦР, оператори телекомунікацій припиняли надання телекомунікаційних послуг споживачам.

За злочином, як кажуть, наступає й покарання. Три роки, наприклад, відбуватиме за гратами Крохальов Р.В., якому такий вирок винесено Ленінським районним судом міста Севастополя. Цей хитрун, маючи навички і знання в галузі програмного забезпечення та програмування, з метою несанкціонованого втручання в роботу мереж операторів мобільного зв’язку, змонтував та підключив до всесвітньої інформаційної системи загального доступу „Інтернет” апаратно-програмний комплекс. Це ж призвело до підробки, спотворення процесу обробки міжнародного телефонного трафіку та до порушення встановленого порядку його маршрутизації, внаслідок чого зазначені оператори телекомунікацій недоотримали прибутку на загальну суму близько 250 тисяч гривень.

Також три роки ув’язнення з позбавленням права обіймати посади інженера-програміста строком на два роки та з конфіскацією програмних та технічних засобів визначив Шевченківський районний суд міста Львова громадянинові Ренну О.О., засудженому за вчинення інкримінованих йому злочинів у сфері телекомунікацій.

А Дарницький районний суд Києва засудив Соколовськоого В.О. до 4 років ув’язнення, позбавивши його права обіймати керівні посади на підприємствах, установах, організаціях всіх форм власності строком на 3 роки та з конфіскацією технічних засобів, за допомогою яких було вчинено несанкціоноване втручання в телекомунікаційні мережі.

Завдяки тісній взаємодії представників Державної інспекції зв’язку, правоохоронних органів та УДЦР відбувають своє за вчинені злочини й інші не чисті на руку „спеціалісти”-махінатори від телекомунікації.

Слід зазначити, що припиненню шахрайських способів надання послуг зв’язку в значних обсягах та унеможливленню збитків держави в галузі телекомунікацій приділяється значна увага з боку Кабінету міністрів України і Національної комісії з питань регулювання зв’язку України. Так, з метою документування фактів порушення порядку маршрутизації міжнародного та міжміського трафіку, а також аналізу вхідного і вихідного телефонних з’єднань планується створення системи контролю сигнального трафіку мереж електрозв’язку. Цю роботу вже розпочато в Українському державному центрі радіочастот. В декількох регіональних філіях вже розміщені стаціонарні пункти контролю сигнального трафіку.

Робота, спрямована на захист економічних інтересів держави від всіх видів шахрайства в телекомунікаційних мережах, триває.

Прес-центр Українського державного центру радіочастот

версия для печати


SMS

 

Сообщите коллегам о последних новостях, пресс-релизах и сведениях из Каталога компаний через наш SMS-гейт.


Смотрите также в рубрике Отраслевые нормы и прецеденты

 

16 августа 2011 г

 • Незалежна Асоціація телерадіоМовників проведе у Ялті міні-конференцію «Нові медіа - нові помилки»

15 августа 2011 г

 • Samsung – самый любимый бренд украинцев

4 июля 2011 г

 • VERNA, совместно с Cisco и Veeam, провела семинар по актуальным решениям современной ИТ-инфраструктуры.

8 июня 2011 г

 • ДП «Українська мережа обміну трафіком» (UA-IX) готова до переходу на новий інтернет-протокол IPv6

7 июня 2011 г

 • Голова НКРЗ відповідає громадськості

26 мая 2011 г

 • Корпорация Symantec продолжает сертифицировать свои ИБ-решения для соответствия требованиям регулирующих органов

27 апреля 2011 г

 • «Киевстар» стал победителем первого тура Всеукраинского рейтинга «Добросовестные налогоплательщики - 2010»

22 апреля 2011 г

 • ІнАУ та Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації провели круглий стіл

7 апреля 2011 г

 • КАК ПРАВИЛЬНО ИСПОЛЬЗОВАТЬ АУТСОРСИНГ ДЛЯ ПОВЫШЕНИЯ ПРИБЫЛИ КОМПАНИИ?

31 марта 2011 г

 • Компания LG Electronics и Всемирная продовольственная программа ООН используют новейшие технологии в борьбе с голодом

Реклама

 

Рубрики

 


© ITware 2000-2013