RSS-лента

 
Новости
Пресс-релизы




Законотворчість ІнАУ: позитивий результат

Пропозиції ІнАУ враховано при ухвалі Закону щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії)" №3271. Інтернет Асоціація України (ІнАУ) брала активну участь у роботі над цим документом і досягла значного успіху у видаленні з нього норм, які могли порушити конституційні права громадян і призвести до створення механізму, котрий би дозволив владним структурам на свій розсуд маніпулювати учасниками українського ринку доступу до мережі Інтернет.

Звертаємо увагу, що одночасно парламент відхилив законопроект №1340 «Про внесення змін та доповнень до Кримінального кодексу України (щодо захисту суспільної моралі)», щодо якого Асоціація зверталася до керівництва парламенту зі своїми обґрунтованими зауваженнями з огляду на закладені у ньому протиріччя у здійсненні кримінально-правової кваліфікації відповідних діянь та можливе зловживання правоохоронними органами нормами даного законопроекту при притягненні особи до кримінальної відповідальності.

Водночас прийнятий Закон містить деякі норми, які потребують законодавчих уточнень. Згідно з документом, у статті 39 Закону України "Про телекомунікації" будуть внесені наступні доповнення:

"Оператори, провайдери телекомунікацій зберігають та надають інформацію про з’єднання свого абонента у порядку, встановленому законом". Необхідно зазначити, що в законодавстві України відсутні чіткі норми, згідно з якими провайдери надання послуг доступу до Інтернет повинні зберігати таку інформацію. Таким чином, постають питання: якими повинні бути порядок, об'єми та періоди зберігання інформації?

ІнАУ вважає за потрібне привести цю норму у відповідність до впровадженої в країнах Європейського Союзу Директиви 2006/24/ЄC Європейського парламенту та Ради Європи від 15 березня 2006 р. «Про збереження даних, створених або оброблених при наданні загальнодоступних послуг електронних повідомлень або громадських мереж зв'язку, та внесення поправок в Директиву 2002/58/ЄС».

Зокрема, згідно з нормами ЄС, провайдери телекомунікацій зберігають дані про всі з’єднання своїх абонентів з мережею Інтернет в обсязі, достатньому для ідентифікації терміну з’єднання, абонента або пункту закінчення телекомунікаційної мережі відповідного оператора, провайдера телекомунікацій.

Оскільки тепер порядок зберігання і надання інформації про з’єднання абонента повинен бути встановлений саме Законом, а не підзаконними актами, це потребує внесення доповнень до відповідних Законів.

«Інтернет Асоціація України прийняла вирішальну участь в роботі над цим законопроектом, починаючи з моменту його створення. Закон, який був прийнятий, в значній мірі враховує позицію громадськості, а також позицію ринку саме завдяки зусиллям ІнАУ.

Ми вважаємо одним з першорядних завдань створення прозорого правового поля для роботи всього ринку телекомунікацій. На жаль, залишається неврегульованим питання зберігання провайдерами даних про з'єднання абонентів. Ми сподіваємось, що зусилля учасників ринку спільно з Інтернет Асоціацією України приведуть до вирішення цієї проблеми» - заявив керівник проекту Інтернет ЗАТ «Воля-Кабель» Вадим Гарбуз.

ІнАУ наголошує, що сьогодні українське законодавство недостатньо чітко регламентує правовідносини між операторами, провайдерами телекомунікацій та правоохоронними органами, що може призвести до зловживання з боку владних структур.

Наприклад, згідно з європейським законодавством, провайдер не несе відповідальності за технологічну інформацію, котра йому не належить, але зберігається на його серверах як частина технологічного ланцюга надання послуг абоненту. Разом з тим, в Україні до цього часу не прийнято відповідні норми, що ставить під загрозу роботу провайдерів, а відтак і право користувачів отримувати якісний доступ до мережі Інтернет.

Інтернет Асоціація вважає, що законодавчі акти в галузі ІКТ повинні бути приведені у відповідність із законодавством Європейського Союзу. Ми впевнені, що досвід конструктивної роботи з працівникам комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та особисто головою цього комітету Віктором Швецем, а також Народним Депутатом України Ксенією Ляпіною дозволить нам досягти цієї мети.

События, мнения, комментарии

Смотрите также

«Цебит» займется поставками решений Cyberoam
Еврокомиссия дала согласие на сделку Oracle и Sun
Microsoft потеряла часть своего рекламного бизнеса в Facebook
Gartner прогнозирует дальнейший взлет рынка мобильных приложений, загружаемых из Интернета
IBM поглощает National Interest Security Company
Bing сменит механизм работы с информацией о пользователях
Производители DRAM принимают усилия для избавления от запасов DDR2 на складах
ERC расширила портфель дистрибьюции корпусами Foxconn
Продажи в мире LCD ТВ в 2010 году составят 17 млн штук
Avaya анонсировала обновленный продуктовый портфель

© ITware 2000-2016