RSS-лента

 
Новости
Пресс-релизы




Цифрове мовлення: МСЕ визначилося

Минулого тижня завершилася Регiональна конференцiя радiозв`язку МСЕ, що тривала в Женевi протягом п`яти тижнiв.

Результатом роботи заходу, в якому взяли участь бiльше тисячi делегатiв зi 104 країн свiту, стала регiональна угода щодо цифрового мовлення.

Представники країн Європи (включаючи СНД), Африки, Близького Сходу й Iрану пiдписали 16 червня угоду про перехiд до 2015 року на цифрове наземне телевiзiйне й звукове мовлення. Регiональна угода щодо цифрового мовлення регулює розподiл радiочастот для вiдповiдних цiлей у дiапазонах 174–230 МГц та 470–862 МГц.

Кожна країна, що пiдписала угоду, має ратифiкувати її вiдповiдно до свого нацiонального законодавства. При цьому в деяких країнах перехiд на цифрове мовлення в дiапазонi VHF (174–230 МГц) буде довшим на п`ять рокiв i триватиме до 2020 року. Водночас до 17 червня 2015 року у сферi аналогового мовлення дiятиме угода, пiдписана ще в 1961 роцi в Стокгольмi.

Щодо нацiональних iнтересiв, делегацiя України вiдстояла на територiї країни вiсiм покриттiв цифрового телевiзiйного мовлення та два – звукового. Загалом територiя України подiлена на 81 зону планування.

У сусiднiх країнах – Польщi, Молдовi, Бiлорусi, Туреччинi та Словаччинi кiлькiсть покриттiв дорiвнює восьми. А в Росiї та Угорщинi їх кiлькiсть подекуди збiльшена: гарантовано – вiсiм, проте в деяких зонах – по дев`ять. На кордонi з країнами, якi мають у певних прикордонних зонах бiльше восьми покриттiв, Україна у зонах мiст-мiльйонникiв також збiльшила їх кiлькiсть до дев`яти-одинадцяти.

Пiд час конференцiї Адмiнiстрацiя зв`язку України також пiдписала протоколи з усiма сусiднiми країнами щодо визначення максимального рiвня завад, якi можуть створювати мережi цифрового мовлення у прикордоннiй зонi. Це сприятиме стабiльнiй роботi цифрових мовних мереж України, оскiльки деякi сусiднi країни – Румунiя, Угорщина тощо – проводили планування за допомогою мереж високої щiльностi RN1 i потенцiйно могли створювати завади як власним, так i українським мережам.

В цiлому в ходi роботи конференцiї створено план цифрового наземного телерадiомовлення для країн Європи, Африки та частини Азiї. Окрiм цього, внесенi змiни до планiв аналогового мовлення, якi дiяли в Європi з 1961 року, а в Африцi – з 1989 року. План цифрового мовлення дав змогу задовольнити бiльше 70 тисяч заявок на встановлення i реальне функцiонування станцiй мовлення в зонi планування.

Тож будемо сподiватись, що потенцiал нашої країни щодо впровадження iнновацiй та послуг безпроводового зв`язку зростатиме. Адже перехiд вiд аналогового до цифрового мовлення дасть змогу будувати новi мережi розподiлу програм. «Цифровi дивiденди», якi створюються завдяки ефективному використанню спектра, мають уможливити забезпечення українцiв бiльшою кiлькiстю каналiв мовлення та сприяти пiдвищенню рiвня конвергенцiї служб.

События, мнения, комментарии

Смотрите также

Рахунки за телекомунікаційні послуги стали безкоштовними
Сотрудники Microsoft ищут с помощью Google
У КПІ створено підрозділ, який займатиметься питаннями інформаційного суспільства
OKI – инновация и эволюция
Bluetooth на пути от моно к стерео
37 % граждан ЕС не знают, как работать с ПК
D-Link празднует 20-летие
Преодолен барьер 100 мегапикселей для CCD
Данные на CD больше двух лет не хранятся
Построен компьютер с производительностью 1 Петафлоп

© ITware 2000-2016