RSS-лента

 
Новости
Пресс-релизы

Поиск по компаниям

 
Расширенный поиск
Обзоры сети

Архив пресс-релизов

 

2002 г
2003 г
2004 г
2005 г
2006 г
2007 г
2008 г
2009 г
2010 г
2011 г
янв фев мар апр
май июн июл авг
сен окт ноя дек

апрель

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
2012 г
2013 г
2014 г







© ICC.  Перепечатка допускается

только с разрешения .

Пресс-релизы

 

22 апреля 2011 г

ІнАУ та Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації провели круглий стіл

«Функціонування та діяльність Інтернет-ЗМІ: проблеми та перспективи»

Наскрізною темою заходу стало обговорення учасниками переваг та перспектив впровадження саморегулюючих механізмів в інформаційній сфері, зокрема, що стосується діяльності інтернет-ЗМІ. Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко підкреслив, що Інтернет в Україні сьогодні є територією свободи, і висловив побажання, аби такий стан справ у мережі залишався і надалі.

Вітаючи у часників круглого столу Голова правління ІнАУ Тетяна ПОПОВА відзначила, що майбутнє України неможливе без розбудови в ній інформаційного суспільства. «Сьогодні ми всі є свідками бурхливого розвитку вітчизняного інформаційного простору, який щодня змінюється на наших очах. Розвиток нових технічних можливостей, впровадження ІКТ призвели до появи нових медіа, де читач стає не лише споживачем інформації, але отримав можливість стати активним виробником та розповсюджувачем контенту.

З іншого боку - все частіше у суспільстві зростає обурення щодо ефективності застосування на практиці прав громадян на доступ і розповсюдження інформації та свободи вираження поглядів; частішають випадки, які свідчать про введення цензури в ЗМІ. Ми переконані, що незалежні медіа є основою демократичного суспільства, а розвиток нових незалежних медіа, у тому числі Інтернет-ЗМІ, є запорукою демократичного шляху розвитку медіа-середовища в українському сегменті мережі Інтернет», - відзначила Т. Попова.

Під час круглого столу представники медіа-інтернет-спільноти вперше виступили зі спільною заявою щодо початку діяльності Інформаційної ініціативи з питань захисту свободи слову – саморегулюючого органу, створеного за ініціативою Інтернет Асоціації України, Української Асоціації видавців періодичної преси, Незалежної асоціації телерадіомовників, Академії Української преси, Інституту масової інформації та Східноєвропейського Інституту проблем медіа.

Про це заявила у своєму виступі Елліна Шнурко-Табакова, Голова Комітету ІнАУ з питань захисту прав людини та свободи слова, видавець. Вона підкреслила, що представники двох великих асоціацій, незалежні організації та громадські інститути об’єднали зусилля й підписали Меморандум Інформаційної ініціативи з метою протидії будь-яким можливим незаконним спробам обмежити свободу слова в Інтернеті.

Її виступ підтримала Вікторія Сюмар, Виконавчий директор Інституту Масової інформації, учасник Інформаційної ініціативи: «Підтримавши пропозиції кількох інтернет-видань, зокрема «Телекритики» та «Української правди», об’єднавши зусилля із представниками медіа-інтернет-спільноти в рамках незалежної Інформаційної ініціативи, ми започаткували створення проекту добровільної реєстрації інтернет-ЗМІ. Впевнена, що саме такий підхід допоможе інтернет-ЗМІ, які приєднаються до нього, запровадити єдині стандарти, їх дотримуватись та спільними зусиллями відслідковувати за їх дотриманням. Це і є саморегуляція».

Експерт спільної програми ЄС та ради Європи «Сприяння європейським стандартам в українському недійному середовищі» Крістіан Мьоллер поділився досвідом інших країн. «Інтернет не можна регулювати. У Європейському Союзі відсутнє ліцензування та реєстрація інтернет-ЗМІ й для чого це потрібно?!».

Народні депутати України – Андрій Шевченко, Олена Бондаренко, Віктор Уколов - перейнялись проблемами представників інтернет-ЗМІ та наголошували на необхідності внести у законодавчу площину відповідальність за розміщену інформацію в Інтернеті. Зокрема, за словами народного депутата України Олени Бондаренко у різних представників влади можуть різнитися позиції проте вона переконана, що регулювати Інтернет неможливо. «Я сподіваюсь, що ніхто за це не візьметься. Але журналісти, які формують інформаційний простір повинні з великою відповідальність підходити до його формування, дотримуватись законодавства та етичних принципів», - відзначила вона.

Більшість учасників обговорення підтримали ідею добровільної реєстрації інтернет-ЗМІ. Наталія Лігачова, шеф-редактор інтернет-видання «Телекритика», запевнила, що вона є прихильником добровільної реєстрації ЗМІ: «Для чого це необхідно? В епоху інформаційного буму виникає проблема довіри до джерел інформації з точки зору ресурсу, на якому вона розміщена. Як показати громадянам кому довіряти, а кому ні? Для цього й необхідна добровільна реєстрація інтернет-ЗМІ».

Учасниками дискусії стали понад 60 запрошених, у тому числі Народні депутати України, представники Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, Державного Комітету телебачення та радіомовлення України, Національного інституту стратегічних досліджень, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, МГО «Інтерньюз Україна», Інституту масової інформації, Української Асоціації видавців періодичної преси, засобів масової інформації тощо.

версия для печати


SMS

 

Сообщите коллегам о последних новостях, пресс-релизах и сведениях из Каталога компаний через наш SMS-гейт.


Смотрите также в рубрике Отраслевые нормы и прецеденты

 

28 января 2014 г

 • Створення Фонду загальнодоступних телекомунікаційних послуг – шлях до кращого задоволення потреб суспільства

22 января 2014 г

 • Користувачам послуг мобільного зв’язку

17 января 2014 г

 • CIS-EMO: блокировка сайтов без суда не является демократической практикой

13 января 2014 г

 • ИнАУ против введения нового налога на провайдеров

25 декабря 2013 г

 • Звернення щодо вільного доступу до Інтернету

16 августа 2011 г

 • Незалежна Асоціація телерадіоМовників проведе у Ялті міні-конференцію «Нові медіа - нові помилки»

15 августа 2011 г

 • Samsung – самый любимый бренд украинцев

4 июля 2011 г

 • VERNA, совместно с Cisco и Veeam, провела семинар по актуальным решениям современной ИТ-инфраструктуры.

8 июня 2011 г

 • ДП «Українська мережа обміну трафіком» (UA-IX) готова до переходу на новий інтернет-протокол IPv6

7 июня 2011 г

 • Голова НКРЗ відповідає громадськості

Реклама

 

Рубрики

 


© ITware 2000-2014