RSS-лента

 
Новости
Пресс-релизы




Засідання «Круглого столу» «Актуальні питання регуляторної політики у сфері телекомунікацій»

28 липня 2009 року відбулось засідання «круглого столу» на тему: «Актуальні питання регуляторної політики у сфері телекомунікацій».

На засідання були присутні представники центральних органів виконавчої влади, учасники ринку зв’язку, члени Громадської ради при НКРЗ та громадських утворень.

На засіданні обговорювались такі питання:

- спрощення процедури доступу на ринки телекомунікаційних послуг.

У своїй доповіді Член НКРЗ Володимир Звєрєв наголосив, що Комісія пропонує поступово перейти від ліцензування видів діяльності до реєстраційного принципу (авторизації) визначеного переліку телекомунікаційних послуг. Світова регуляторна практика свідчить про можливість запровадження в подальшій перспективі процедури надіслання повідомлень про початок діяльності і, згодом, саморегулюванню із мінімальним втручанням з боку держави. На початковому етапі важливою умовою лібералізації процедур доступу на ринки телекомунікаційних послуг є наявність єдиного органу ліцензування, а також уніфікація нормативно-правової бази ліцензування, що дозволить уникнути дублювання видачі ліцензій та призведе до зменшення кількості документів для реєстрації. Послаблення контролю з боку держави можливе через посилення відповідальності операторів за порушення законодавства та створення конкурентного середовища, що позитивно вплине на захист прав споживачів.

Оператори висловили побажання рухатись у цьому напрямку дуже виважено та крім внесення змін у Закони України «Про телекомунікації» та «Про радіочастотний ресурс» ретельно вивчити відповідні підзаконні акти. Також учасниками ринку було запропоновано провести окремий «круглий стіл» з цієї теми.

- концептуальні підходи щодо контролю якості телекомунікаційних послуг.

Член НКРЗ Сергій Мирний презентував «Концептуальні підходи НКРЗ щодо контролю за якістю телекомунікаційних послуг», розроблені у відповідності до вимог європейського законодавства та з урахуванням досвіду регуляторних органів країн ЄС. НКРЗ планує запровадити процедури звітності про якість послуг та підтвердження відповідності рівнів показників якості операторами телекомунікацій. Результати звітності будуть узагальнюватись та оприлюднюватись НКРЗ. Метою запровадження цих процедур є забезпечення всебічного та повного інформування споживачів про якість телекомунікаційних послуг, які надаються операторами.

У відповідності з концептуальними підходами НКРЗ розроблений проект «Положення про контроль за якістю телекомунікаційних послуг», основний зміст якого був доведений до учасників «круглого столу». Остаточна редакція проекту Положення перед винесенням його на засідання НКРЗ буде розглянута на засіданні Робочої групи НКРЗ, яке відбудеться в п’ятницю, 31 липня. Учасникам «круглого столу» запропоновано направити свої зауваження та пропозиції до проекту Положення та взяти участь у засіданні робочої групи. Сергій Мирний висловив сподівання, що Адміністрацією зв’язку України у цьому році будуть прийняті галузеві стандарти, які визначать показники якості телекомунікаційних послуг та методи їх випробувань, а також встановлені вимоги до рівнів показників якості. З затвердженням «Положення про контроль за якістю телекомунікаційних послуг» це дозволить запровадити нову систему контролю за якістю послуг на телекомунікаційному ринку з 2010 року.

- підвищення ефективності використання елементів пасивної інфраструктури телекомунікацій.

Член НКРЗ Володимир Пащук окреслив коло проблемних питань використання пасивної інфраструктури телекомунікацій. Зокрема, найактуальнішим питанням на сьогоднішній день залишається доступу до кабельної каналізації електрозв’язку (ККЕ). Володимир Пащук стисло виклав хронологію подій, починаючи з лютого 2008 року та зробив наголос на тому, що нормативний документ, який розроблено з метою впорядкування відносин між операторами на ринку ККЕ, зараз знаходиться на державній реєстрації.

Під час дискусії учасники ринку зв’язку зауважили, що вбачають в діях домінуючого оператора бажання обмежити доступ на ринок телекомунікацій інших суб’єктів господарювання та наміри застосовувати різні умови до рівнозначних угод. Це, на думку операторів, підтверджується необґрунтованим підвищенням тарифів за доступ та використання ККЕ і високою ймовірністю розірвання договорів. Представник ВАТ «Укртелеком» запевнив, що товариство утримається від розірвання вже існуючих договорів з операторами про доступ та використання ККЕ, а підвищення тарифів викликано комерційною необхідністю.

Учасниками засідання було висловлено думки щодо розробки методики визначення собівартості надання послуг та проведення аналізу нових тарифів на послуги доступу до ККЕ. Беручи до уваги те, що ВАТ «Укртелеком» щойно підготував необхідні дані, комісія запропонувала повернутися до цього питання після вивчення наданої інформації.

Також НКРЗ відповіла на численні питання учасників ринку зв’язку та ЗМІ.

События, мнения, комментарии

Смотрите также

«Ингосстрах» защищен решениями ESET NOD32
Samsung Electronics и футбольный клуб «Челси» продлевают сотрудничество
МТС и «Радио Эра FM» замыкают первый «Круг вопросов»
Cisco стала лидером в быстрорастущем сегменте рынка унифицированных коммуникаций
Новые возможности системы электронного документооборота MasterDOC
МТС запустила електронне видання для бізнес-клієнтів
Zain, Ericsson и GSMA объединяют усилия для спасения жизней, выступая с инициативой обеспечения защиты и безопасности на озере Виктория
Компания-интегратор "Комплексные решения" получила эксклюзивный статус Tiger Master Dealer в Украине
ОАО "НижневартовскНИПИнефть" приступает к комплексной автоматизации
Ещё одна компания стала официальным дистрибьютором продукции Hewlett-Packard в Украине

© ITware 2000-2016