регистрация | карта сайта
Постоянно обновляемая лента новостей
Обзоры, комментарии и статьи
Даты и дополнительная информация о событиях компьютерного рынка
Контакты, виды деятельности, предложения и другая информация о компьютерных компаниях
Описание, технические характеристики, цены и поставщики аппаратных и программных продуктов
Новости, анонсы и пресс-релизы компьютерных компаний
Учебники, руководства, справочные материалы, техническая документация
Конференции с участием ведущих специалистов и экспертов
Информация для пользователей ITware, изменения персональных настроек, персональные закладки и web-карточки, служба переадресации
Высокооплачиваемая работа в Украине и за рубежом
Kрупнейшая украинская выставка информационных и телекоммуникационных технологий
    
     Как искать?   Расширенный поиск
 ITware :. Публикации :. Публикация      Вход для зарегистрированных пользователейВыход
Разделы
Software (75)
Hardware (72)
Internet и Жизнь (66)
Бизнес (52)
Телекоммуникации (49)
Архив за 2002 г.
Янв Фев Мар Апр
Май Июн Июл Авг
Сен Окт Ноя Дек
архив за 2003 г.
архив за 2001 г.
архив за 2000 г.
Поиск
Контакты
Редакция:

Web-мастер:

 
Реклама



Народ і уряд: взаєморозуміння online

16 мая 2002 г.

Конференція "Електронний уряд та електронна демократія" мала на меті об▓єднання знань і досвіду представників держави, бізнесу, суспільних організацій при створенні електронного управління та розвитку громадянського суспільства в країні. Участь у ній взяли, крім українських організацій та фірм, фахівці з Росії, Білорусі та Нідерландів.

╙диний сайт для всього уряду

Захід відбувся у квітні у Києві під час акції "Електронна Україна" в рамках Другої міжнародної конференції e-Development. Його організатори: проект GIPI.Internews.UA за підтримки Світового Банку, а також компаній HitExpo та ComputerLand.

Український уряд, як зазначив Віктор Бондар, начальник Управління стратегії розвитку інформаційних ресурсів і технологій Секретаріату Кабінету Міністрів України, вже розпочав конкретні кроки по створенню стратегічних інформаційних основ реалізації електронного урядування. Зокрема, прийнято постанову щодо створення єдиного Web-порталу Кабміну, на якому розміщуватиметься інформація про діяльність органів виконавчої влади. 17 квітня завершується тендер на створення порталу. Заявки на участь у ньому отримано від більш ніж 50 організацій, у тому числі від PricewoterhouseCoopers тощо.

Стратегічно Web-портал визначається не як єдина база даних, а як єдина пошукова система державних органів. Знаючи одну ╡нтернет-адресу, один телефон, громадянин чи бізнесмен може знайти будь-яку необхідну інформацію. Подібну структуру мають портали урядів Канади, США, Австралії, Фінляндії.

Уряд також готує правову базу: вже розроблено законопроекти про електронний документообіг, електронний цифровий підпис, а також правила підключення органів державної влади до ╡нтернету.

    КМДА √ лідер у сфері інформатизації

    На думку Олександра Баранова, начальника Управління зв▓язку телекомунікацій та інформатизації Київської міськдержадміністрації, необхідно в цілому переглянути парадигму державного адміністративного управління. В широкому розумінні існує ціла ієрархія "урядів": центральні, регіональні, галузеві. ╡ вони повинні забезпечити функціональну й інформаційну взаємодію з усіма членами суспільства, з кожною людиною. Здійснити це можна тільки за допомогою електронного уряду. Для його реалізації необхідна відповідна правова база, організаційні перетворення, технологічні удосконалення, а також зміни у кадровому складі посадовців.

О. Баранов зазначив, що в Києві зараз готуються нормативні документи з визначення статусу інформаційних ресурсів, інтелектуальних послуг. У Головному обчислювальному центрі житлового управління столиці розпочато експеримент, згідно з яким кожен киянин може переглянути свій квартирний рахунок, впевнитися в його правильності, роздрукувати й оплатити його. В КМДА готується документ, який дозволив би вже цього року перейти на електронний документообіг між центральним офісом і районами міста. Розроблено регламент взаємодії урядових структур з метою спільного обслуговування мешканців столиці. Йдеться про організацію пунктів колективного доступу населення до інформації online. Такими пунктами можуть бути бібліотеки, поштові відділення, ╡нтернет-клуби.

На думку Олександра Баранова, впровадження електронного уряду сприятиме, зокрема, боротьбі з корупцією внаслідок деперсоніфікації взаємодії населення з посадовцями.

Для впровадження е-уряду потрібна відповідна мотивація. А в Україні зараз працюють в основному ентузіасти. Необхідно також підвищувати комп▓ютерну грамотність населення. Недостатньо обладнати комп▓ютерами шкільні класи, інформаційні дисципліни повинні впроваджуватися в навчальний процес, щоб школярі прониклися духом цих технологій.

    Допомога з-за кордону

    ╡нформатизації українського суспільства великою мірою допомагає Міжнародний Фонд "Відродження". Однією з нових програм фонду є "Сприяння впровадженню елементів електронного управління в Україні". Олеся Архипська, менеджер інформаційної програми фонду, розповіла, що протягом 2003√2005 рр. в Україні за підтримки місцевих органів самоврядування створюватимуться регіональні офіси електронного залучення громадян до прийняття рішень. Підтримку програмі надають також Британська Рада в Україні, "╡нтерньюз-Україна" та Міжнародний альянс бібліотечних та інформаційних технологій (МАБ╡Т). У функції офісу входять інформування громадян, консультування їх з різних питань, здійснення політики партнерстава. Така структура надаватиме суспільно значущі послуги, серед яких розповсюдження критичної інформації (про корупцію, екологію, порушення прав людини). Офіс матиме соціальну спрямованість, допомога надаватиметься, передусім, з питань пенсійного забезпечення, оподаткування тощо.

Деякі проекти здійснюються і вітчизняними підприємцями. Зокрема, Олександр Григор▓єв, директор інформаційного центру "Елвісті", розповів про спільний проект Держкомзв▓язку та ОБС╙, за яким забезпечуватиметься прозорість системи регіонального управління України. За цим проектом розроблені структури типових Web-сайтів регіональних адміністрацій, методичні рекомендації, створені інструментальні засоби. Зараз вже працюють пілот-проекти Web-сервера Чернігівської облдержадміністрації, а також Web-сайту Бобровицької районної держадміністрації Чернігівської області. Доповідач вважає за доцільне створювати Web-портали регіонів, які потім об▓єднувати в єдиний урядовий портал.

    Корисний зарубіжний досвід

    Подібна схема створена в Республіці Білорусь: Національний центр правової інформації при Адміністрації Президента Білорусі має головний сервер в Мінську, а кожна область √ регіональні сайти, під▓єднані за допомогою волоконно-оптичних ліній. У 2003 р. передбачається створити в республіці національний урядовий Web-портал. Зазначалося, що створити технологічну схему замало, необхідно велику увагу приділяти контенту, оперативності інформації, що подається в ╡нтернет.

В Росії в січні 2002 р. була прийнята федеральна цільова програма "Електронна Росія". Діє також неурядова програма "Партнерство для розвитку інформаційного суспільства в Росії" (ПРИОР), яка покликана формувати взаємодію між учасниками процесу розвитку √ державою, бізнесом, громадянським суспільством, науково-освітньою спільнотою, інвесторами √ з метою подолання інформаційної нерівності в Росії і розвитку економіки, заснованої на знаннях.

Досвід Голландії, розвинутої в інформаційному плані держави, демонструє переваги поширення електронного урядування. Зокрема, минулого року більше 50 % громадян подали податкові декларації через ╡нтернет. Головне, електронне спілкування підвищує довіру громадян до уряду держави. Основне завдання такого уряду √ створення максимальних зручностей для мешканців країни. Розвиток online-спілкування проходить в кілька етапів, еволюційним шляхом. Кінцевою метою є інтерактивне двостороннє спілкування кожного громадянина з посадовцями.

До речі, як повідомили в Державній податковій адміністрації України, технічна можливість подання декларацій про доходи громадян держави через ╡нтернет існує, але поки що відсутня правова база, зокрема, не прийнято закон про цифровий підпис тощо.




© ICC. Перепечатка допускается
только с разрешения .
Новости Публикации Календарь событий Пресс-центр
IT-каталог: продукты IT-каталог: компании Библиотека
Форум Персональные сервисы Регистрация Карта сайта
Электронная Украина 2003. Чтобы заказать пригласительный, зарегистрируйтесь на сайте www.eua.com.ua