http://ITWare.com.ua/news/25395/

5 июля 2011 г

Чи бути Фонду універсальних послуг?

Проект закону про створення Фонду універсальних телекомунікаційних послуг може бути розроблений до кінця 2011 року, повідомив голова НКРЗ Петро Яцук в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Я розраховую на це», – сказав він, відповідаючи на питання про терміни внесення законопроекту до парламенту.
На думку П. Яцука, фінансовий механізм – це єдиний дієвий механізм для виконання соціальних зобов’язань і гарантій держави в сфері зв’язку. «Адже адміністративного механізму вже немає: з приватизацією Укртелекому він зникнув назавжди», – підкреслив глава НКРЗ.
На його думку, кошти Фонду повинні бути спрямовані на розвиток галузі в цілому, а не на компенсацію збитків окремих операторів. Крім телефонізації сільської місцевості та депресивних районів (за даними НКРЗ, понад 2 тис. населених пунктів в Україні наразі нетелефонізовані), відомство вважає за необхідне направляти кошти Фонду на розвиток доступу до Інтернету й віднесення цієї послуги до розряду загальнодоступних.
«Послуга доступу до Інтернету зараз вже більш затребувана, ніж розмова по телефону. Можна навести безліч прикладів, наскільки вона зараз потрібна суспільству», – підкреслив глава НКРЗ.
Відповідаючи на питання про розмір відрахувань до Фонду, П. Яцук відзначив, що зараз це питання ще не узгоджено з усіма зацікавленими органами, проте такі відрахування не перевищать 3 % доходу операторів.
Як повідомлялося, парламент України наприкінці 2010 року відхилив законопроект про створення фонду універсальних послуг, розроблений ще 2008 року.
Традиційно за створення фонду виступали держава й Укртелеком, які мали намір з його допомогою компенсувати збиткові послуги зв’язку (місцевий сільський зв’язок, проводове радіо тощо). Разом з тим мобільні оператори, а також інші учасники ринку виступили з гострою критикою цієї ініціативи, заявляючи, що додаткові відрахування операторів призведуть до подорожчання їхніх послуг.