http://ITWare.com.ua/news/16362/

15 июня 2007 г

Програма впровадження е-підпису на чотири роки

7 червня Парламент прийняв у цілому Закон «Про Загальнодержавну програму впровадження електронного документообігу з використанням електронного цифрового підпису» (реєстраційний № 2850). Завдання програми – впровадження відповідних новітніх технологій в органах державної влади та місцевого самоврядування, на підприємствах та організаціях.

Реалізація програми розрахована на два етапи до 2011 року. На першому етапі (2008–2009 роки) планується розробити проекти нормативно-правових актів у зазначеній сфері та національні стандарти. На такі роботи вирішено виділити 290 тис. грн. Ще 800 тис. грн із держбюджету буде спрямовано на розробку захищених носіїв ключів ЕЦП та уніфікованих засобів ЕЦП. Концепція і технічне завдання створення архіву електронних документів і сертифікатів відкритих ключів коштуватиме державі 270 тис. грн, але найбільший обсяг фінансування заплановано направити на введення в експлуатацію, подальший розвиток і забезпечення функціонування програмно-технічного комплексу центрального засвідчувального органу – 2250 тис. грн. Натомість на популяризацію знань про електронний документообіг та ЕЦП, як і на підготовку спеціалістів у відповідній сфері, коштів не передбачено. Всього ж на першому етапі програма обійдеться державі у 4055 тис. грн.
На другому етапі планується впровадити електронний документообіг із використанням ЕЦП, надавати банківські, фінансові та інші послуги із використанням відповідних технологій.