RSS-лента

 
Новости
Пресс-релизы




Інтернет Асоціація України запустила проект Skarga.ua, який має стати дієвим механізмом викорінення в українському сегменті Інтернету контенту, пов’язаного з насиллям

Інтернет Асоціація України (ІнАУ) завершила роботу над створенням постійно діючої «гарячої» лінії з веб-інтерфейсом щодо інформування інтернет-провайдерів про помічені користувачами Інтернету веб-сторінки з дитячої порнографією, проявами расової і національної нетерпимості та тероризму. Про це йшлося на прес-конференції, яка 22 червня пройшла в інформаційному агентстві УНІАН за участі голови Правління ІнАУ Тетяни Попової, заступника голови Правління ІнАУ Олександра Ольшанського та члена Правління ІнАУ Дмитра Грищука.

Проект Skarga.ua розроблено на виконання рекомендацій Резолюції круглого столу «Шляхи консолідації громадських та державних органів у подоланні негативних явищ у розвитку наповнення українського сегменту Інтернету», який відбувся 17 грудня 2008 р.

Метою проекту є створення дієвого механізму викорінення в українському сегменті Інтернету матеріалів, пов’язаних з насиллям, а тому найбільш небезпечних.

Зайшовши на ресурс Skarga.ua, користувач у спеціальному полі має вказати URL (адресу веб-сторінки), де, на його думку, міститься незаконний контент, вибрати одне з чотирьох видів порушення (порнографія за участю неповнолітніх, прояви расової та національної нетерпимості, прояви тероризму, заклики до повалення конституційного ладу) та за бажанням вказати контактний e-mail і написати текстове повідомлення.

При досягненні по одному URL порогової кількості скарг автоматично формується інформаційний лист, який відправляється на відповідний e-mail провайдера з бази Європейського Мережевого Координаційного Центру (RIPE). При цьому провайдер може приймати до порушника відповідні заходи з метою усунення незаконного контенту в рамках існуючого законодавства.

За словами голови Правління ІнАУ Тетяни Попової, залучення широкої ініціативи громадськості є єдиним ефективним механізмом викорінення проявів насилля в українському сегменті Інтернету, і в цьому сенсі проект Skarga.ua має великий практичний потенціал. Разом з тим керівник асоціації піддала критиці зусилля деяких парламентарів щодо врегулювання такої делікатної сфери, як захист суспільної моралі і відмітила, що ці зусилля часом несуть більше шкоди, ніж користі.

Зокрема, прийнятий нещодавно у першому читанні законопроект «Про внесення змін та доповнень до Кримінального кодексу України щодо захисту суспільної моралі» (№ 1340, поданий за ініціативою народного депутата Москаля Г.Г.) містить елементи врегулювання деяких «білих плям» українського законодавства у сфері протидії сексуальній експлуатації дітей та боротьби з відповідними злочинами. Разом з тим, впровадження ряду закладених у цей законопроект змін призведе до обмеження свободи слова і сформує механізм контролю за будь-якими ЗМІ. Про недосконалість законопроекту № 1340 йдеться і у Висновку Головного науково-експертного управління Верховної Ради від 15.07.2008, де з посиланнями на міжнародну практику у цій сфері зазначається, що даний проект містить чимало юридично недосконалих положень, а тому у запропонованій редакції прийнятий бути не може.

Інший законопроект «Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії (№ 3271, поданий за ініціативою народного депутата Унгуряна П.Я та ін.) декларує мету посилення протидії розповсюдженню порнографії за участю неповнолітніх. Для досягнення цієї мети пропонуються відповідні зміни до Кримінального кодексу України та до Закону України «Про захист суспільної моралі», яких було б цілком достатньо для її вирішення.. Але разом з тим цей законопроект містить одіозні положення щодо змін до Закону України «Про телекомунікації», серед яких – обов’язкове збереження інформації про всі ресурси мережі Інтернет, які відвідав абонент. При цьому автори законопроекту посилаються на європейську практику регулювання Інтернету, що абсолютно безпідставно, оскільки присвячена цьому питанню директива Євросоюзу № 24 від 15 березня 2006 р. жодним чином не передбачає журналювання поведінки абонента в Інтернеті. Таким чином, фактично відбувається спроба узаконити моніторинг українського інтернет-простору.

Заступник голови Правління ІнАУ Олександр Ольшанський звернув увагу та те, що проект Skarga.ua має забезпечувати тонкий баланс між суспільною потребою обмеження негативного контенту в Інтернеті та необхідністю захисту свободи слова. Члени ІнАУ розглядають роботу в рамках проекту Skarga.ua як суспільну діяльність і спільну справу з усіма небайдужими, тому вітають залучення до проекту всіх, хто хоче зробити Інтернет чистішим, кращім та безпечнішим.

Член Правління ІнАУ Дмитро Грищук заявив, що члени ІнАУ візьмуть участь у популяризації проекту Skarga.ua та пропагуванні шляхів профілактики порушень законодавства у сфері інформації. Найближчим часом буде розроблений механізм, який дозволить легко здійснювати перехід на сайт Skarga.ua з інших ресурсів.

Після 1-2-місячного стартового періоду роботи ресурсу Skarga.ua буде здійснено аналіз його результативності з метою подальшого розвитку проекту, підвищення ефективності та можливого запуску додаткових сервісів.

События, мнения, комментарии

Смотрите также

Fujitsu Technology Solutions и Intel провели международную партнерскую конференцию
Эрикссон поставит конвергентное IP-решение для немецкого оператора O2
Acer и MTI заключили дистрибьюторское соглашение
Компания «УКРНЕТ» запустила «Мужской» рекламный пакет
Cisco и Karos Health внедряют технологию нового поколения для обмена медицинской информацией
Компания ОПТА провела презентацию и ознакомительное занятие по системе стабилизации изображения «Sachtler Artemis».
Тихий и эффективный кулер для процессоров Core i5 – Zalman CNPS10X Extreme
Компания «АМИ» провела в Крыму очередной семинар в рамках программы популяризации систем безопасности
Плазменные телевизоры LG PQ2000 и PQ3000: высокое качество изображения в лаконичном корпусе
Мобильные технологии для увеличения эффективности продаж в торговых точках: «ВИНГС» представила решения WINGS BlueCell и ViziCell на «МоСо-2009».

© ITware 2000-2016