RSS-лента

 
Новости
Пресс-релизы




Національна Комісія з питань регулювання зв’язку України

Деякими ЗМІ поширена викривлена інформація щодо нового порядку ввезення, реалізації й обслуговування операторами мобільних телефонів. Тому Національна Комісія з питань регулювання зв’язку України та Український державний центр радіочастот надають наступні роз’яснення.

28.03.09 вступили в дію затверджені НКРЗ (від 05.02.09 р. за №1338 і №1339) та зареєстровані в Міністерстві юстиції України Положення про надання дозволів на ввезення з-за кордону в Україну радіоелектронних засобів (РЕЗ) та випромінювальних пристроїв (ВП) (далі - Положення), а також Порядок реалізації в Україні радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв (далі - Порядок).

При підготовці цих нормативно-правових актів розробники виходили з норми Закону „Про радіочастотний ресурс України”, відповідно до якої радіоелектронні засоби, зокрема мобільні телефони, ввозяться з-за кордону та реалізуються в Україні виключно за дозволами Державного підприємства „Український державний центр радіочастот” (УДЦР). Дозвіл на ввезення, відповідно до митного законодавства, є обов’язковою умовою оформлення митної декларації. Найбільші питання виникають з ввезенням з-за кордону та реалізацією мобільних телефонів.

НКРЗ спільно з УДЦР, представниками виробників та великих операторів ринку мобільних телефонів у 2007 році розробили процедуру ввезення з-за кордону та реалізації мобільних телефонів, яка визначалась двома нормативно-правовими актами: Положенням про надання дозволів на ввезення з-за кордону в Україну радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, затвердженим рішенням НКРЗ від 20.06.07 № 802, і Порядком реалізації в Україні радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, затвердженим рішенням НКРЗ від 20.06.07 № 803.

Розпочати запропоновану процедуру планувалося ще на початку 2007 року, але через певні обставини її вдалося запровадити тільки з 8 лютого 2008 року, а продаж мобільних телефонів за новими вимогами став обов’язковим з 7 червня минулого року. Такий підхід мав певні позитивні наслідки. Так, з лютого по серпень 2008 року з дотриманням митних процедур в Україну було ввезено мобільних телефонів майже в 2,5 рази більше, ніж за аналогічний період попереднього року.

У червні 2008 року до НКРЗ звернулися Асоціація дистриб’юторів інформаційно-телекомунікаційних технологій та провідні виробники мобільних телефонів (Nokia, Samsung, Motorola та LG) щодо їх готовності у 2008 році перейти на авторизовані (централізовані) поставки апаратів стільникового зв’язку в Україну з метою захисту ринку від контрафактної продукції. Враховуючі долю цих компаній на ринку мобільних телефонів, реалізація таких намірів, при запровадженні відповідних механізмів контролю, дозволила б забезпечити майже 100 % митне очищення мобільних телефонів, виготовлених для України цими виробниками, збільшити надходження до Держбюджету. І, що є важливим, безумовно сприяла б забезпеченню якісного гарантійного та сервісного обслуговування терміналів. Свідченням цьому є досвід Росії, де введення рішенням уряду режиму централізованих поставок виробниками мобільних телефонів на територію країни дозволило збільшити долю законно ввезених до 80 – 85 %.

Перехід на такий режим поставок вимагав застосування інших процедур оформлення дозволів на ввезення з-за кордону мобільних телефонів, а також процедур нагляду за дотриманням порядку їх реалізації. Саме тому рішенням НКРЗ було створено робочу групу з відпрацювання змін до нормативно-правових актів, що регулюють порядок ввезення з-за кордону та реалізації радіоелектронних засобів, зокрема мобільних телефонів. До її складу увійшли представники НКРЗ, УДЦР та бізнесу – представники основних виробників та крупних операторів ринку мобільних телефонів.

З урахуванням набутого досвіду, Робоча група запропонувала, як засіб захисту українського ринку від незаконно ввезених та неякісних мобільних телефонів, створення та ведення узагальненої бази даних унікальних міжнародних кодів ідентифікації мобільних телефонів всіх радіотехнологій (кодів ІМЕІ), що законно перетнули кордон України.

Відповідні бази даних створені і ведуться майже у всіх країнах Європи. Планують запровадження такої процедури Росія, Білорусь, Казахстан. В цих базах даних ведеться як облік кодів ІМЕІ мобільних телефонів, що мають законне походження, так і „чорні списки”, як засіб боротьби із незаконним заволодінням мобільними телефонами та інше.

Ведення бази даних кодів ІМЕІ співпадає з основними положеннями Проекту Закону України „Про внесення змін до деяких законів України щодо боротьби із незаконним заволодінням мобільними терміналами”, внесеного народними депутатами України Сухим Я.М. та Петровим Б.Ф., а також Проекту Закону України „Про внесення змін до Закону України “Про телекомунікації” (щодо запобігання протиправному користуванню кінцевим обладнанням телекомунікацій)”, внесеного народним депутатом України Москалем Г.Г.

Автоматизовану систему обліку кодів ІМЕІ відповідно до законодавства створює та забезпечує її функціонування УДЦР. З 27 березня вже розпочато дослідну експлуатацію цієї системи та наповнення бази даних кодів ІМЕІ. У травні цього року починається промислова експлуатація цієї системи. Доступ до реєстру, як користувачі, мають працівники Державної інспекції зв’язку та оператори мобільного зв’язку, у встановленому законодавством порядку - контролюючі та правоохоронні органи, офіційні представники виробників та імпортери, а також громадяни при купівлі мобільних телефонів.

Згідно чинного законодавства радіоелектронні засоби, зокрема мобільні телефони, ввозяться в Україну виключно за дозволами УДЦР, які є обов’язковою умовою оформлення ввізної митної декларації.

У 2007 році УДЦР надано дозволів на ввезення 738 тис. мобільних телефонів.

За різними оцінками аналітиків ринку, у 2007 році в Україні було продано від 8,55 до 10,49 млн. мобільних телефонів. Таким чином, на територію України у 2007 році незаконно було ввезено від 91,6 – 93,2 % терміналів.

Запровадження додаткових заходів щодо захисту ринку від «сірих» постачальників мало певні позитивні наслідки. У 2008 році обсяг ринка мобільних телефонів склав 7,9 млн. штук, а законно було ввезено 1, 3 млн. або 16,5 %. При цьому майже половину було законно ввезено протягом травня – липня 2008 року.

За прогнозами аналітиків холдингу Unitrade Group, на ринку України у 2009 році буде реалізовано близько 4 млн. мобільних телефонів, що в середньому складає 1 млн. штук за квартал. Дозволів же, незважаючи на всі заходи уряду по боротьбі з контрабандою, на сьогодні надано на 210 тис. штук або на 21 %.

Таким чином, застосування комплексних заходів для захисту українського ринку від неякісних, незаконно ввезених та не дозволених до використання мобільних телефонів, що поєднують в собі їх централізовані поставки виробниками, та облік кодів ІМЕІ на етапі ввезення, продажу та експлуатації дозволять, при значно більшому ступені захисту українського ринку суттєво спростити процедуру та скоротити терміни опрацювання заявочних документів та видачі дозволів на ввезення мобільних телефонів з-за кордону.

Наголошуємо для користувачів, що, згідно чинного законодавства, всі мобільні телефони, які підключені до мережі мобільних операторів і діють в їх мережах на цей час і до 1 вересня 2009 року включно, незалежно від терміну підключення, автоматично вважаються законними. Коди ІМЕІ цих телефонів автоматично вносяться самим оператором до бази даних, яка ведеться Українським державним центром радіочастот.

Власникам цих мобільних телефонів не потрібно вчиняти ніяких дій щодо реєстрації придбаних раніше телефонів та перевіряти їх легальність. Ці телефони без будь-яких обмежень будуть обслуговуватися мобільними операторами і в подальшому.

События, мнения, комментарии

Смотрите также

Aflex software расширяет присутствие решения Parallels Desktop для Mac на рынке московского региона
Компания FICO существенно повышает производительность и энергоэффективность своего центра обработки данных
Softline завершила первый этап проекта модернизации почтовой системы для компании «Вимм-Билль-Данн»
РДТЕХ открыл дочернюю компанию в Украине
Zotac начинает турнир Zotac Cup 2.0 В новом этапе турнира ZOTAC Cup 2.0 появились две новые игры
Идеальный телефон
Акции от Центра Знаний!
Symantec преображает работу вычислительных центров при помощи комплексного решения для подготовки к послеаварийному восстановлению
Компания «АМИ» получила статус Серебряного партнера Symantec
Обзор вирусной обстановки за март 2009 года от компании «Доктор Веб»

© ITware 2000-2016