RSS-лента

 
Новости
Пресс-релизы




Асоціації ІТ вимагають визнання сертифікатів ЄС для радіо- і телеком-обладнання

Асоціація підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ), Інтернет Асоціація України (ІнАУ) та Асоціація учасників ринку бездротових мереж передачі даних (АУРБМПД) звернулися до Адміністрації Президента України з проханням доручити органам влади розробити та затвердити зміни до законодавства, які б дозволили при імпорті і декларуванні відповідності посилатися на сертифікати, звіти або висновки про оцінку відповідності, які видаються органами, визначеними в країнах ЄС.

Як свідчить спільний лист трьох асоціацій, переважна більшість радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, що імпортуються в Україну, пройшли оцінку відповідності в органах з оцінки відповідності країн ЄС на відповідність Директиві Європейського Парламенту і Ради 1999/5/EC від 9 березня 1999 року «Про радіообладнання і телекомунікаційне термінальне обладнання та взаємне визнання їхньої відповідності». Такі засоби і пристрої мають маркування СЕ та супроводжуються відповідними деклараціями про відповідність.

В той же час за чинним нормативними документами в Україні визнаються лише вітчизняні сертифікати, звіти або висновки про оцінку відповідності пристрою Технічному регламенту радіообладнання і телекомунікаційного кінцевого (термінального) обладнання, які видаються призначеним органом з оцінки відповідності (вітчизняні сертифікати), і не визнаються сертифікати, звіти або висновки про оцінку відповідності пристрою європейській Директиві 1999/5/EC, які видаються органами, визначеними в країнах ЄС.

Таким чином іноземні виробники і імпортери вимушені купувати вітчизняні сертифікати на продукцію, яка вже пройшла оцінку на відповідність жорстким вимогам європейської Директиви 1999/5/EC. Ці затрати приводять до зростання ціни обладнання, звуження номенклатури і затримок з постачанням.

Голова правління АПІТУ Елліна Шнурко-Табакова вважає: «Визнання Україною європейських сертифікатів дозволить зменшити вартість продукції для кінцевих споживачів, зменшити число непродуктивних працівників у компаніях-імпортерах та вітчизняних випробувальних центрах, розширити номенклатуру РЕЗ та ВП які наразі не імпортуються через надто велику ціну випробувань і оцінки, зменшити корупційну складову за рахунок зниження обсягу дозвільної документації з боку чиновників».

Вітчизняні випробувальні центри і лабораторії також не залишаться без роботи, але зможуть зосередитися на проведенні випробувань і оцінок вітчизняної продукції, продукції, що не проходила сертифікацію в країнах ЄС, а також на отриманні визнання в якості визначених органів у країнах ЄС.

Детальніше в листі: [http://apitu.org.ua/node/6631 #36533].

Дивіться також:

Для тих хто не байдужий - україна сьогодні новини - сайт про головне.

События, мнения, комментарии

Смотрите также

Microsoft борется с наплывом поддельных приложений в Windows Store
Релиз Assassin's Creed Unity перенесён на ноябрь
Запуск ракеты-носителя Falcon со спутником AsiaSat 6 отложили на неопределённое время
Спецназ задержал игрока в Counter-Strike во время трансляции игры
AMD объявляет о выпуске C++ AMP для разработчиков
Счет в пользу хакеров: сколько зарабатывают киберпреступники на потерях пользователей
Olympus презентувала нову модель камери лінійки PEN E-PL7
VMware унифицирует управление контентом, мобильными и настольными системами при помощи VMware Workspace Suite
Продажи гибридного FHD-планшета ASUS Transformer Pad TF303 начнутся в сентябре
JVC Kenwood и Garmin совместно создадут штатные навигаторы для автомобилей

© ITware 2000-2016