http://ITWare.com.ua/news/19169/

21 февраля 2008 г

Криптографічний захист інформації: ліцензування та контроль

Держкомпідприємництва та Держспецзв’язку визначили перелік видів діяльності, які підлягатимуть ліцензуванню у сфері криптографічного захисту інформації (спільний наказ № 8/216).

Це розроблення та виробництво апаратних, апаратно-програмних засобів та програмних засобів КЗІ, криптосистем; використання й експлуатація засобів КЗІ та криптосистем, їхні сертифікайційні випробування та тематичні дослідження. Окрім цього, ліцензуватиметься надання відповідних послуг, ввезення, вивезення та торгівля засобами КЗІ та криптосистемами.
Наказ визначає й ліцензійні умови провадження господарської діяльності у сфері КЗІ та порядок контролю за їхнім додержанням. Контроль за додержанням ліцензіатами умов провадження відповідної господарської діяльності здійснюватимуть Держспецзв’язку та Держкомпідприємництво. З цією метою два зазначені органи держвлади проводитимуть планові й позапланові перевірки. Документ визначає порядок перевірки та оформлення її результатів, а також умови анулювання ліцензії та оскарження такого рішення.