http://ITWare.com.ua/news/16467/

22 июня 2007 г

Кабінет Міністрів готує інноваційну програму

Кабінет Міністрів ухвалив Концепцію Державної цільової економічної програми «Створення в Україні інноваційної інфраструктури на 2008–2012 роки» (розпорядження уряду № 381-р).

Метою програми є створення в Україні інноваційної інфраструктури, здатної забезпечити підвищення конкурентоспроможності національної економіки та ефективне використання вітчизняного науково-технологічного потенціалу.
У Концепції проаналізовано законодавство з питань регулювання діяльності суб’єктів інноваційної інфраструктури і виявлено, що воно є недосконалим та фрагментарним. Результати аналізу свідчать також про відсутність відповідної підтримки інноваційної діяльності в країні. Не підтримується належним чином діяльність винахідників, раціоналізаторів, науковців, які мають завершені науково-технічні розробки, не створюються центри трансферу технологій. Не в повному обсязі реалізуються освітній і науковий потенціал у сфері ІКТ, а також інформаційні ресурси системи науково-технічної та економічної інформації.
Значною мірою ефективність державної політики з формування та розвитку інноваційної інфраструктури знижується внаслідок її безсистемності, неналежної обґрунтованості, відсутності чіткого розмежування завдань між центральними і місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, нескоординованості їхньої діяльності, відсутності міжгалузевих і міжрегіональних зв’язків. У рамках державних програм розвиток інноваційної інфраструктури не визначено як окрему проблему, їхні заходи спрямовані на створення окремих інноваційних структур.
Зазначається, що виконання Програми дасть змогу оптимізувати систему державного регулювання діяльності технологічних парків (як регіонально-галузевих інноваційних утворень), забезпечити розвиток мережі нових елементів інноваційної інфраструктури (інноваційних центрів, центрів трансферу технологій, наукових парків, регіональних інноваційних кластерів, інноваційних бізнес-інкубаторів, банків технологічної інформації тощо). Передбачається створити близько 335 таких елементів, завдяки чому з’явиться понад 10 тис. нових робочих місць для висококваліфікованих фахівців. Окрім того, результатами виконання програми має стати збільшення до 10 тис. одиниць кількості суб’єктів малого підприємництва, що реалізують інновації, підвищення не менш як на 5 % інноваційної активності промислових підприємств, збільшення обсягів виробництва інноваційної продукції на 20 %, залучення близько 7 млрд грн інвестицій для реалізації інноваційних проектів.